Statutul muncitorului în Spania – Codul Muncii

 
Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor care au încheiat acordul asupra Spaţiului European Economic şi cei din Suedia nu trebuie să obţină viză pentru a putea lucra în Spania.
România şi Bulgaria, state ce au aderat la Uniunea Europeană  la 1 ianuarie 2007 și pentru care Spania a impus restricții de muncă timp de doi ani, sunt membre cu drepturi depline de la 1 ianuarie 2009. Cetăţenii români au aceleaşi drepturi şi îndatoriri ca şi muncitorii spanioli și se pot angaja în aceleași condiții ca și aceștia.
Vârsta minimă pentru desfășurarea unei activități lucrative, ca angajat (por cuenta ajena) sau ca lucrător independent, pe cont propriu (por cuenta propria), este de 16 ani. Între 16 și 18 ani, tinerii au nevoie de consimțământul explicit sau de autorizația părinților sau a tutorilor pentru a lucra.
Orice român care va începe să lucreze trebuie să solicite un număr unic de asigurare socială (numero de afiliacion) de la sediile serviciilor de asigurări sociale, ”Seguro Social”.
Pentru obținerea acestui număr sunt necesare următoarele acte:
-    pașaportul sau cartea de identitate românească, original și copie
-    certificatul de cetățean comunitar, original și copie
-    cerere-tip de solicitare a unui număr de afiliere la asigurările sociale; se obține de la sediul Asigurărilor Sociale
Angajatorii au obligația de a-i înscrie pe angajații lor la Asigurările Sociale, ca salariați, prin intermediul numărului de afiliere corespunzător fiecăruia, și de a cotiza pentru aceștia din prima zi a contractului de muncă și până la încetarea sa, inclusiv în perioada de probă. Pentru a beneficia de drepturile și de indemnizațiile corespunzătoare, toți lucrătorii trebuie să cotizeze la sistemul de asigurări sociale.
În Spania, „El estatuto de los trabajadores” -Statutul muncitorilor- este documentul care reglementează la nivel naţional drepturile şi obligaţiile celor angajaţi şi care prevede normele în baza cărora se desfăşoară activitatea lucrativă.
Pentru alte informati lasati o cerere in coment.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to " "

Publicar un comentario